Graviditet, vægttab og træning – Kom i form efter fødsel

Er du en af dem der fortsat slås for at få kroppen tilbage efter fødslen, og er du træt af at kæmpe med genstridige fedtdepoter?

Du er ikke alene!

Læs her, hvordan du får has på efterfødselskiloene og vinker farvel til overflødigt fedt én gang for alle på en supereffektiv måde, så du ikke blot opnår et vægttab, men også en sund og stærk krop.

Det er lidt af en præstation at gennemgå en fødsel, og det slider selvfølgelig på kroppen, så derfor føles det også lidt uretfærdigt, når man som nybagt mor efterfølgende må slås mod de ekstra kilo.

Desværre tager det for mange årevis at få kroppen tilbage efter fødslen, fordi vægttab er omgærdet af en forfærdelig masse myter om kost og træning.

De allermest vedholdende myter om vægttabet efter fødsel og graviditet er:

  • amning og træning er en uhensigtsmæssig kombination
  • konditionstræning er vejen frem
  • punkttræning er et must

Træning og amning er en skidt kombination

Det er en temmelig udbredt misforståelse, at træning ødelægger mælkeproduktionen, at man ved et lavere kalorieindtag risikerer at udskille affaldsstoffer og tungmetaller i modermælk, at træning kan gøre mælken sur, og at man ikke kan opnå vægttab efter fødsel i perioden, hvor man ammer.

Træning graviditet og vægttabKasper og Joan (efter 3 fødsler) – Forfattere af artiklen, personlig træner København og grundlæggere af Fortius Fitness

Det er heldigvis alt sammen sludder – ligesom når man i de gode gamle dage sagde, at man som gravid skal spise for to.

Det triste er bare, at alle disse myter fører til overvægt eller manglende vægttab.

Fakta er:

  • Træning skader ikke produktion af modermælk.
  • Modermælk bliver ikke sur, hvis du styrketræner eller benytter en moderat form for motion, f.eks. yoga, men dyrker du hård kredsløbstræning, kan der opstå risiko for sur mælk for en kort periode.
  • Selvom du vælger at skære i kalorierne, er dit energibehov dækket fint ind. Du har brug for en nærende og sund kost – men ikke en kost fuld af fedt og sukker. De manglende kalorier napper kroppen så i fedtdepoterne – der jo faktisk er skabt til lige præcis det – nemlig at sikre madpakken til baby – selv hvis der ikke er føde nok i en periode.
  • Amning er en fantastisk måde at tabe sig på, da stoffet prolaktin frigives, hvilket bidrager til at forbrænde fedtet. Altså hjælper du sådan set bare naturen lidt på vej, når du supplerer processen med den rette kost og korrekt styrketræning og dermed opnår et vægttab.

Konditionstræning – en genstridig myte

Konditionstræning, også kaldet Cardio, indbefatter eksempelvis løb og cykling, og er den værste metode, du kan benytte dig af, hvis du ønsker at tabe dig – også selvom du selvfølgelig forbrænder kalorier, når du træner!

Forklaringen finder du her:

Hvor mange dyr kender du, der jogger rundt i et moderat tempo over længere tid?

Ligesom mennesker er dyrene skabt til at tulle roligt rundt, indtil der enten opstår fare eller der er et bytte i nærheden. Så har vi derimod brug for at kunne løbe rigtig stærkt, indtil vi er på god afstand af truslen og i sikkerhed, eller til vi er tæt på byttet, så vi kan til nedlægge det.

Der er altså tale om korte perioder og eksplosive udbrud – ikke 30 minutters moderat lunten rundt.

Kroppen har kun en interesse: At overleve!

Derfor er det en dårlig idé at lunte rundt og brænde værdifulde kalorier af i naturens øjne, for jo flere kalorier du kan få omdannet til fedt, jo længere tid kan du klare dig i ugunstige tider, hvor der er mangel på føde.

Derfor er det også superpraktisk, at kvinder er udstyret med en fantastisk evne til at opmagasinere fedt, så der er energi nok til både mor og barn, hvis katastrofen skulle indtræffe.

Naturen havde så ikke lige forudset at mennesket i nogle dele af verdenen, har mad i rigelige mængder, og at de fleste meget gerne vil tage sig godt ud i bikini eller badebukser.

Det er imponerende med de store tal, som forskellige cardio-maskiner i fitnesscentre bilder os ind, at vi kan forbrænde, når vi stepper, cykler eller løber, det bedst vi har lært.

Men hvis vi rent faktisk var indrettet så effektivt i forhold til at brænde kalorier af, som eksempelvis løbebåndet påstår, havde vi aldrig overlevet som art. Vi ville nemlig have været døde af sult, inden vi kunne nå at rende vores bytte op i tidernes morgen.

Naturligvis forbrænder cardio kalorier – bare ikke særlig mange og det kommer på ingen måde nær, de tal maskinerne påstår.

Og så er fedt og kalorier i øvrigt ikke det samme, så hvis du sveder derudaf i håb om at komme fedtet til livs, så får du dig en slem skuffelse!

Myten om punkttræning

Mange tror, at mavebøjninger er et must, hvis man ønsker en flad mave, men faktum er at punkttræning, hvor du forbrænder fedtet på et bestemt sted på kroppen, når du træner den enkelte kropsdel med målrettede øvelser og udstyr, også en udsædvanlig indgroet myte.

Du kan under ingen omstændigheder kontrollere, hvor din krop skal lagre fedt eller forbrænde det. Det har dine gener allerede bestemt for dig.

Og heldigvis for det!

Ellers kunne du smide alle de graviditetskilo, der havde sat sig på mavsen og stå der og nyde synet af vaskebræt, mens du irriterede dig over dine lår som fortsat var store og blævrende.

Forbrænder du fedtet, forbrænder ud det over hele kroppen, og hvor hurtigt det forsvinder fra de forskellige kropsdele er op til dine gener – og så kan det i øvrigt ikke lade sig gøre uden at din krop er i kalorieunderskud.

Træner du korrekt længe nok, skal du nok få has på selv de stædigste fedtdepoter.

Punkttræning af din mave styrker den og gør den fastere, men kun til en vis grad, for fedtet der dækker for musklerne bliver, hvor det er. En fin flad mave ses først, når det fedt der dækker de trænede muskler forsvinder.

Faktisk forholder det sig sådan, at direkte træning af de enkelte punkter på kroppen er det MINDST vigtige i forbindelse med fedttab på et særligt sted på kroppen.

Her er kilden til succes faktisk kosten i samspil med den rette træning.

5 tips til vægttab efter fødsel og graviditet

Her får du 5 tips til, hvordan du hurtigt kan blive kiloene kvit efter fødslen.

#1 Grønt, grønnere, grøntsager

Tab af fedt kommer kun ved indtagelse af færre kalorier. Der er bare et lille problem. Når du skruer ned for kalorierne, bliver du automatisk mere sulten. Redningsvesten er de lækre, sunde og kaloriefattige grøntsager, der samtidig sørger for gode fibre, til at holde dig mæt længe, samt vitaminer og mineraler.

Spis alt, hvad du kan!

#2 Protein er power

Få masser af proteiner i din kost – så kan du nemlig stille og rolig forbrænde kalorierne, mens du fordøjer. Ud over den åbnelyse fordel, stabiliserer protein også blodsukkeret, og sørger for at du bliver ved med at være mæt i lang tid.  Protein spiller også en vigtig rolle i forhold til dine muskler, så du undgår at tabe muskelmasse i stedet for fedt, og det er afgørende, fordi dine muskler bestemmer din forbrænding.

Nok nedbryder kroppen fedtet, når du befinder dig i et underskud af kalorier, for at få brændstof til at holde kroppen vedlige, men den æder sig faktisk også igennem en del af muskelvævet, hvilket er et problem, der er til at forebygge ved at spise nok protein, så din krop har noget at arbejde med. Ellers vil din forbrænding falde i takt med at muskelmassen svinder ind.

#3 Stivelse er sukker

Når man taler om stivelsesholdige fødevarer, er der tale om mad som for eksempelvis pasta, ris, kartofler, brød og havregryn, og har du sagt stivelse, kan du ligeså godt sige sukker, for det er nemlig lige præcis det, stivelse bliver til, når det ryger ind i munden og ind i fordøjelsessystemet.

Samtidig er produkter der er fyldt med stivelse også rige på kalorier, og denne fødevaregruppe mætter rigtig dårligt, så gå uden om den slags mad de fleste dage, men drop den ikke helt. Din krop har nemlig brug lidt stivelse med jævne mellemrum, men vi moderne mennesker går alt for friskt til den.

Til gengæld kan du fortsat nyde dine yndlingsretter en gang i mellem, der med garanti indeholder stivelse.

#4 Styrketræning er svaret

Den absolut bedste træning, når du vil tabe fedt, er ikke overraskende:

Styrketræning!

Øg din muskelmasse og dit stofskifte, og hold det så højt oppe som muligt.

Det lyder måske for godt til at være sandt, men vægttab uden styrketræning vil faktisk giv din krop problemer, for når kalorierne skæres bort, så æder din krop som tidligere nævnt af dine fedtforbrændende muskler i stedet for fedtlaget.

Kroppens fokus er jo kun overlevelse, så derfor er fedtet det sidste der ryger, og så er kroppen i øvrigt så tarvelig, at den skruer drastisk ned forbrændingen, når den kan, hvilket betyder, at du ender som tyndfed og får nedsat din forbrænding, hvilket også er en medvirkende årsag til, at mange tager på igen efter en slankekur.

Stofskiftet skal både have et veltilrettet spark OG holdes i gang:

  • Styrketræning resulterer i en større muskelmasse
  • Større muskelmasse resulterer i et højere stofskifte
  • Højere stofskifte resulterer i en øget kalorieforbrænding = Forbliv slank.

For at du kan få alle fordele, skal din styrketræning foregå korrekt. Pas på med for mange gentagelser eller øvelser, når det kommer til træning af den enkelte muskelgruppe, for du risikerer at gøre din træning mindre effektiv.

Fokusér i stedet på 3-5 grundlæggende øvelser, som involverer hele din krop og benyt progression, så den vægt du løfter gradvist øges, og på få gentagelser.

Så øges din muskelmasse over alt på din krop, hvilket vil banke dit stofskifte i vejret og sætte din kalorie- og fedtforbrænding op, så du opnår et vægttab.

Det betyder ikke, at du kan se frem til en krop, der kan forveksles med en bodybuilder. Fedt fylder betydeligt mere end muskler, så jo større muskelmasse, jo mindre og slankere er du faktisk.

#5 Attitude

Det kræver naturligvis målrettet arbejde at komme i form, men det er ikke det samme som, at det behøver at være særlig svært eller enormt tidskrævende. Tværtimod.

Tag de overstående råd til dig, så sikrer du, at du når dine mål på en hurtig og overskuelig måde.

Så kast dig endelig ud i det og opgiv aldrig!

Hvad har du at tabe – altså ud over de ekstra graviditetskilo.

Vil du have yderligere information om personlig træning, og hvad det kan gøre for dig, så tag en tur rundt på min hjemmeside eller besøg vores Facebookside.


Del artiklen med dine venner, veninder eller familie eller kolleger:

Facebook