Cardio Forbrænder Kulhydrater – IKKE Fedt

Vores krop har 3 energisystemer, hvor vi hele tiden bruger et mix af disse, men ved en given aktivitet, vil der altid være et af systemerne, der leverer hovedparten af energien.

  • Fedt-baseret: Bruges ved langsomme aktiviteter ved lav intensitet, såsom at gå og til at fodre musklerne med, når vi hviler.
  • ATP-baseret: ATP er en energisubstans, der leverer energi til musklerne ved aktiviteter med højintensitet, såsom at løbe hurtigt for en kort periode og at løfte tunge ting.
  • Kulhydrat eller glykogenbaseret: Bruges ved aktiviteter på mellemintensitet såsom at løbe, jogge og cykle over store afstande. Det er både en ineffektiv og dyr affære for vores krop at benytte dette energisystem. Kulhydrater og glykogen er oplageret i muskler og lever, der kun er i stand til at håndtere 5-600 gram glykogen, svarende til en times konstant arbejde.

    Når lageret er tomt, rammer du “muren”, medmindre du indtager sukker, der hurtigt når ud i blodet og giver mere energi. Behovet for sukker stiger også efter endt træning og så opstår risikoen for at du ender med at spise det samme antal kalorier eller mere, som du lige har forbrændt under træningen.

Men hvis tab af fedt er målet, så er det jo lidt dumt at spise under træning.

Vi er bare ikke designet til at være på mellemintensitet for lange perioder af gangen.

Vi er skabt til at gå over lange afstande, samle mad, spore et bytte og af og til løbe stærkt for at jage et dyr eller flygte og undslippe en farlig situation, klatre, kaste og løfte tunge ting.

Du ser jo heller ikke dyr jogge, vel?

De enten går eller benytter sig af det korte, hurtige sprint engang imellem, når de bevæger sig.

Kroppen forbrænder selvfølgelig en smule fedt under cardio-aktivitet, men langt størstedelen af den energi, der forbrændes, stammer fra kulhydrater.

Det er derfor cykelryttere og marathonløbere altid har en eller anden form for sukker med på turen, så de hurtigt kan få tilført musklerne ny energi.

Ingen efterforbrænding

Hvis vi sammenligner 45 minutter cardio-træning med 45 minutters styrketræning, forbrænder du flere kalorier under cardio-træningen.

Derfor tror de fleste mennesker, at cardio forbrænder flere kalorier, men det er, fordi de glemmer den efterforbrænding og øgning af hvilestofskiftet der finder sted, når man styrketræner.

Antallet af kalorier forbrændt under træning er kun en lille del af et større billede. For at få en idé om, hvor mange kalorier en træningstime forbrænder, er du nødt til at se på det totale antal kalorier der forbrændes i 24-48 timer efterfølgende.

Når du laver cardio-træning, stopper den ekstra kalorieforbrænding så snart sessionen er overstået. Der er ingen nævneværdig belastning af muskulaturen, og derfor kan det også lade sig gøre at lave det hver dag.

Når du træner med vægte, nedbryder du til gengæld muskelvæv og din krop er nu nødt til at bruge kalorier til at reparere og genopbygge musklerne.

Det betyder også, at den øgede muskelmasse får hvilestofskiftet til at stige, så du forbrænder flere kalorier, når du eksempelvis ligger hjemme på sofaen og hygger dig fredag aften. Din krop arbejder altså videre for dig, når du ikke er i fitnesscentreret.

Så for at virkelig forbrænde fedt og ikke muskler, skal vi altså væk fra at tænke i, hvor mange kalorier vi forbrænder under træningen og i stedet tænke i, hvor mange kalorier, vi kan tvinge kroppen til at forbrænde døgnet rundt.

Marathonløberen og sprinteren

Et godt eksempel på, hvordan overdreven cardiotræning udmønter sig i forhold til at opbygge styrke og muskler, finder vi i atletikkens verden.

En sprinter, der skal løbe korte distancer, er stærk, markeret og tonet, selv om han ikke træner cardio til bevidstløshed. Selvfølgelig træner sprinteren løb, men der er tale om korte og eksplosive distancer og sprinteren dyrker også styrketræning.

En marathonløber, der skal løbe lange distancer laver tonsvis af cardio….ja, billederne taler vist for sig selv.

sprintervsmarathon

Hvem vil du helst ligne?

Jeg vil vove den påstand, at det er de færreste der gerne vil ligne marathonløberen. Alligevel er et almindeligt råd i fitnessjunglen ofte, at du skal træne som marathonløberen for at opnå sprinterens krop.

Det giver simpelthen ikke mening, vel.

Næste gang du befinder dig i et fitnesscenter, så tænk over dette:

Hvor finder du de slanke, markerede eller de muskuløse kroppe?

Det gør du i området, hvor der laves styrketræning.

Ikke i cardio-sektionen, på spinningsholdet, til zumbatimen eller alle de andre aerobic-aktiviteter.

Styrketræning fungerer på samme måde som sprint. Korte udbrud på maximal intensitet efterfulgt af hvile.

Omvendt svarer løbebåndet, stepmaskinen og crosstraineren til marathonløbet.

Hvad siger videnskaben?

Heldigvis er der også gennem tiden nogen, der har forsket i, hvad cardio-træningen har af betydning, når det kommer til vægttab.

Undersøgelse 1:
Effekten af kalorierestriktion med eller uden træning på kropssammensætning og fedtfordeling

Forskere: Redman, et al.
Offentligjort: J Clin Endocrinol Metab. 2007 Jan 2.

I denne undersøgelse lavede de trænende forsøgspersoner 50 minutters cardiotræning om 5 gange om ugen. Undersøgelsen konkluderede, at de ikke tabte sig mere end de alene benyttede sig af kostomlægning.

Undersøgelse 2:
Effekten af træning på vægt og kropsfedt

Forskere: McTiernan, et al.
Offentliggjort: Obesity 2007 June – 15:1496-1512.

Over en periode på 1 år dyrkede forsøgspersonerne cardiotræning 60 minutter om dagen 6 dage om ugen. Undersøgelsens konklusion: Efter 1 år havde deltagerne i gennemsnit tabt 1, 6 kg.

Her til slut vil jeg gerne præsentere dig for Camilla der ved, hvad det vil sige at være fanget i cardiofælden.

“Jeg har fået en meget flottere krop end jeg nogensinde havde turde håbe på”

Tabte 10 kilo på 3 måneder*

Camilla fra Kbh”Jeg har trænet mange år i SATS, gået på næsten alle hold og fået lagt træningsprogrammer, uden nogensinde at nå til de mål jeg sukkede efter. Jeg tabte mig ikke, og blev ikke strammet op!

Jeg søgte hjælp hos Joan. Joan planlagde min kost og min træning hvilket var ret positivt. Bare efter få gange med Joan kunne jeg mærke at jeg havde det bedre med mig selv, og havde fået en stærkere krop.

Jeg døjede med nogle lændeproblemer som jeg troede skulle være for livet. Det er helt vildt at jeg er sluppet af med de problemer og idag har en stærk og smertefri lænd. Det er endnu et bevis på at Joan,s træning er effektiv.

Har nu tabt over 10 kg. på godt 3 måneder, takket være Joans vejledning. Er helt vild med den måde hun gør det på!

Nu efter godt 4 måneder med Joan, er der sket den vildeste udvikling med min krop. Har ikke bare tabt mig, men er også blevet strammet op, fået flotte arme, flad mave og mindre numse. Jeg har fået en meget flottere krop end jeg nogensinde havde turde håbe på.

Joan vidste hele tiden at jeg ville få en flot krop, men det tog noget tid før jeg forstod at det ikke bare var noget hun sagde fordi hun skulle. Nu kan jeg se at hun havde ret, og at hun virkelig mente det.”

Camilla Alfastsen – 30 År, Syerske, Søborg

* Lovpligtig disclaimer: De opnåede resultater vil naturligvis varierer fra person til person i forhold til grundform ved programstart.

Du kan læse flere cases på mit website, hvor du også kan kontakte mig for spørgsmål.

Du kan også besøge Fortius Fitness Facebook side, med flere anmeldelser af Fortius Fitness og høre mere om, hvordan det er at træne med mig.

Joan Lang personlig træner

Dette er 2. del af minikurset Fortius Fitness Insider.
Få det fulde udbytte af min viden…
Klik her og tilmeld dig hele kurset gratis!

Lad dine venner få glæde af denne artikel – del den her:

Facebook