Hvorfor Slankekure, Diæter og Modekure Ikke Virker

Den rigtige form for træning er en uvurderlig partner, når det handler om blive det overflødige fedt kvit, men det er en umulig mission, hvis ikke træningen bliver suppleret med den rigtige kost.

Denne artikel er ikke kun til dig, der er overvægtig eller er lidt blød i fremtoningen. Den er også til dig, der gerne vil have mere muskelmasse.

I har nemlig 2 ting til fælles.

 • I vil gerne have en bedre fremtoning og den krop i drømmer om.
 • I bliver lige ofte lette ofre for folk, der vil tjene penge på smarte nye kure.

Kosten er det absolut vigtigste element og derfor flyder nettet, bøger og blade over med ”gode idéer” til, hvordan du kan få has på de forhadte bildæk, bingovinger, laskede lår og ikke mindst ølvommen og ladeporten.

slankekur-og-diaet

Kampen mod kiloene

Endnu en lille quiz:

Hvor mange af følgende metoder har du afprøvet for at få styr på vægten gennem tiden?

 • Kalorietælling
 • At udelade kulhydrat, protein eller fedt
 • Pointtælling
 • Veje maden
 • Spise bestemte mængder proteiner, kylhydrater eller fedt ved hvert måltid
 • Måle portionsstørrelser
 • Bestemme proteinindtaget ud fra kropsvægt
 • Pulver- eller juicekure
 • Det glykæmiske indeks
 • At forbyde dig selv dine ynglingsretter eller snacks

Hvor mange af dem lykkedes trods stor motivation og gode intentioner fra din side?

Hvor lang tid kunne du holde ud at være på dem?

Kure dræner kun din pung

Slankeindustrien tjener milliarder hvert år på smarte nye metoder og fremgangsmåder og trods alle de nye kure der kommer til, stiger problemet med overvægt og fedme med raketfart.

De tricks, de benytter sig af, er at bilde dig ind, at netop deres tilgang til problemet er en unik metode, at få kuren til at lyde smart, videnskabelig eller at benytte sig af skræmmetaktikker. Fælles for kurene er, at der er en masse regler, som du skal overholde. Det gælder både slankekure og kure, der er designet til at tage på.

Men hvis alle disse tiltag virkede, ville ingen mennesker længere kæmpe med overvægt, fedme eller for den sags skyld kæmpe for at få øget vægt (via muskler vel at mærke).

Mit mål med at fortælle dig alt dette er, at du kan beskytte dig selv mod alle de marketing-tricks, du støder på derude i bøger, på nettet, i magasiner og i træningscentre. Og du skal aldrig føle dig dum, fordi du er hoppet på nogle af kurene. Myterne er så sejlivede at selv fitnesstrænere, og endda læger, er hoppet med på den galaj.

Men du behøver ikke noget af alt det vrøvl.

Alle mine klienter har nået deres mål med en enkelt tilgang til både kost (og træning) der er let og ligetil.

Der er en grund til, at langt de fleste ikke lykkedes med deres kur.

Og kuren behøver ikke engang at være en af de skøre og besværlige, hvor du fjerner alle kulhydrater eller kun må indtage maden i flydende form.

Kurenes kendte tricks

Langt de fleste kure er baseret på en af følgende fremgangsmåder:

 • Tal-legen: Her bliver du matematisk omkring din mad og skal tælle, måle, veje og holde styr på maden. Det ender med, at det ikke dig der styrer kuren – men kuren der styrer dig! Det bliver hurtigt en gene til hverdag og i bedste fald frustrerende og uoverskueligt, når du deltager i sociale sammenhænge. Uanset metode handler alle krumspringene om éen ting. At minimere indtaget af kalorier.
 • Hyppige måltider: Du har sikkert hørt den sejlivede myte, at det skulle være bedst at spise 6 gange om dagen eller mere, fordi det øger stofskiftet. Idéen bag den myte er, at temperaturen stiger i kroppen, når du indtager et måltid og dermed kan du holde forbrændingen oppe hele tiden. Men hvis det passede, hvorfor så ikke 8, 10 eller 12 måltider pr. dag? Der er bare lige to problemer ved den fremgangsmåde.1) Det er langt fra alle, det passer at skulle spise hver tredje time.

  2) Du kan sagtens ende med at indtage flere kalorier, end du ellers ville, fordi du aldrig bliver mæt ved nogle af måltiderne. Ofte prædiker de samme folk, der er tilhænger af denne metode, også at du ikke må spise for sent om aftenen.

  Men kalorier feder lige meget, hvis spiser for mange af dem, uanset om du spiser på det ene eller det andet tidspunkt. Faktisk kan du ende med at grovæde sent om aftenen, fordi du spiste for tidligt.

  Det betyder også, at du ikke nødvendigvis taber dig mindre af at springe morgenmaden over. Hvorfor spise, hvis du ikke er sulten og dermed indtage flere kalorier?

Kalorietest

En person indtager 3.000 kcal fordelt på 6 måltider a 500 kcal.
Hver gang du indtager et måltid stiger din forbrænding med 10%. Det giver en forbrænding på 300 kcal i alt den dag.

En person indtager 3.000 kcal fordelt på 3 måltider a 1.000 kcal.
Hver gang du indtager et måltid stiger din forbrænding med 10%. Det giver også en forbrænding på 300 kcal i alt den dag.

Hvis det passer dig bedst at indtage 6 måltider dagligt, så gør endelig det, men vid, at hvis du taber dig, skyldes det ikke frekvensen af måltider, men at du indtager færre kalorier, end du forbrænder.

Den farlige skyldfølelse

De fleste kure, hvor der skal leges tal-leg eller spises små måltider, fører til en velkendt følelse hos de fleste:

Skyld!

Når du skal forsøge at passe et en masse regler ind i hverdagen, vil du på et eller andet tidspunkt ”falde i”, hvilket udløser skyldfølelse. Nogle gange tager det et par dage at komme ”op på hesten igen”. Andre gange tager det en eller flere uger.

Hvad værre er, at den følelse kan føre til ædeflip eller skippede træningstimer.

Nogle kure tager ovenikøbet højde for dette – de ved at de er umulige at følge – og indlægger en såkaldt ”snydedag”. Der er som regel tale om en fast dag om ugen, ofte lørdag, men hvad sker der så lige, når chefen giver pizza onsdag og du er inviteret ud fredag og skal til fest lørdag eller en ven kommer forbi med hjemmebag dagen efter din snydedag?

Så er du tilbage i ”skyld-møllen”.

Men når du er faldet i, er det fordi kuren er for svær at overholde og ofte ender det med yoyo-vægt som følge. Altså at du ryger tilbage til start eller endnu værre – dine kilo kommer tilbage og tager ”venner” med, så du ender med at veje endnu mere.

Smid fedtet på den nemme måde

I virkeligheden er opskriften på at komme af med fedtet meget enkel.

Og det bedste ved det hele er, at det slet ikke behøver at være svært eller surt at blive et sundere menneske og få sin ønskekrop.

 • Indtag færre kalorier (energi) end du behøver og din krop vil ENTEN:
  A) Forbrænde fedt
  B) Forbrænde muskel (dette forhindrer du i at ske med tung styrketræning)
 • Indtag flere kalorier (energi) end du behøver og din krop vil ENTEN:
  A) Lagre fedt
  B) Opbygge muskel (dette kan du gøre med effektiv progressiv styrketræning)

Det er super simpelt!

Kroppen har brug for et bestemt antal kalorier/ mængde energi for at kunne opretholde alle dens funktioner. Når der er mangel på føde, napper den det, den har brug for i fedtdepoterne.

Spis mere end du har brug for og din krop lagrer det omvendt som fedt. Fedtcellerne bliver større i takt med at de fyldes med ubrugte kalorier.

Korrekt udført styrketræning opbygger muskelmasse, hvilket forhøjer hvilestofskiftet, og det betyder, at du forbrænder flere kalorier i alt – også når du sidder i sofaen og hygger dig med lørdagsslik.

Enkelt – ikke sandt?

Men svært at sælge som ny og spændende slankekur. Se disse eksempler – hvilken overskrift bliver du mest tiltrukket af:

Spis færre kalorier end du behøver for at tabe fedt.

Spis efter din unikke kropstype og få den hemmelige nøgle til at forbrænde fedt.

Hvilken kropstype er du?

 • En ske
 • En linial
 • En kegle

(åh nej – jeg er en kegle – det må jeg gøre noget ved – jeg må have denne bog, denne pille eller magiske træningsprogram)

Hvad siger videnskaben?

Har du lyst til at vide mere om, hvad forskningen siger om eksempelvis ekstreme slankekure, kan du læse mere i disse artikler.

I artiklen her kan du læse om nogle af de myter, der er forbundet med fedme og de traditionelle slankekure.

Her kan du læse om, at et sundt vægttab kræver, at der sættes ind med både kost og træning.

Denne artikel handler om, hvor farlige intensive slankekure kan være.

Til slut kan du se mere til nogle af mine klienters erfaring med smide kiloene på en enkel og sund måde.

Du kan læse flere cases på mit website, hvor du også kan kontakte mig for spørgsmål.

“Efter tre uger kunne man virkelig se forskel. Jeg har fået meget mere markeret arme, tyndere ben, tyndere talje, mave…”

Kom i superform til ferien*

Alexandra fra Kbh, Hellerup“Joan har været en helt fantastisk stor hjælp!! Jeg er så glad for at jeg fandt hende og at hun fik mig igang og motiveret mig til at blive ved.

Mit træningsforløb var på tre ugers intens træning, da jeg gerne ville være fit for fight til en rejse.

Det var Joan frisk på, selvom det ville blive hårdt med en stram kost og træning 5 gange om ugen.

Jeg har altid haft det svært med kosten og har aldrig rigtig haft nok styrke til at quitte alt det usunde. Det har Joan virkelig hjulpet mig med, hun har fået mig til at kunne lide sund mad og skubbet mig den smule jeg havde brug for, for at kunne holde en sund kost.

Jeg er den type der har så svært ved at holde mig til en “slankekur”, men Joan har virkelig støttet mig hele vejen igennem og hvis jeg havde spørgsmål vdr. kosten eller noget andet, tog hun altid telefonen og hjalp mig!

Med kun tre uger til rejsen, var der ikke meget tid og spilde! Joan lagde et rigtig godt og varierrende program for mig, som jeg var helt vildt tilfreds med og som jeg desuden stadig bruger! Jeg følte virkelig at hun havde styr på hvad hun gjorde og man kunne meget hurtig se fremskridt, det var helt vildt!

På kun 1 uge tabte jeg 3 kg og sådan forsatte det stille og roligt som de tre uger gik! Da de tre uger var gået, kunne man virkelig se forskel. Jeg har fået meget mere markeret arme, tyndere ben, tyndere talje, mave osv.

Jeg er dig evig taknemlig Joan. Er meget mere tilfreds med mig selv nu og du har givet mig et helt andet syn på kost og træning! Savner at du står og råber motiverende ting fra sidelinjen.

Kan KUN anbefale Joan, hun er helt igennem fantastisk til sit arbejde!!”

Alexandra Braagaard – 23 År, Studerende, København

* Lovpligtig disclaimer: De opnåede resultater vil naturligvis varierer fra person til person i forhold til grundform ved programstart.

Personlig træning med Joan Lang

Dette er 5. del af minikurset Fortius Fitness Insider.
Få det fulde udbytte af min viden…
Klik her og tilmeld dig hele kurset gratis!

Lad dine venner få glæde af denne artikel – del den her:

Facebook